Непознатите традиции от Брезнишкия край за Великден

Непознатите традиции от Брезнишкия край за Великден

Непознати в наши дни традиции, свързани с Великден, са съществували в миналото в Брезнишкия край. Част от тях са документирани и описани от филолога, учител и автор на „Сборник за народни умотворения и народопис от Граово“ Александър Мартинов (1908 – 1993 г.).

В труда си той пише, че преди празника в с. Гоз са се червяли (боядисвали) нарочно три яйца, уточни БТА.

„Едното се забожда в средата на великденски колач, другото се запазва за здраве и лек, ако има нужда, а третото се заравя в посята с жито нива“, казва авторът и обяснява, че случаят с трите яйца се практикува и в други села, но с малки различия.

„В село Долни Романци яйцето, предназначено за здраве, се обелва сутринта на Великден и черупката му се залепва с малко кал над входната врата на къщата или стаята, в която спят стопаните. До него се забожда върбова вейка, както при другите пролетни празници. Черупката стои така, докато сама не падне. Тя предпазва дома от зло. А пък яйцето, предназначено за плодородие, се запазва до Гергьовден и тогава се заравя в някоя нива. В село Озърновци то се запазва до първата оран и тогава се заравя в първата бразда“, посочва изследователят.

В сборника си той е споменал още, че в почти всички граовски села за Великден са се правели и малки хлебчета. „В средата на всяко от тях забождат по едно яйце или пък три, като средното обикновено е червено. От тия хлебчета изпращат на роднини и подаряват на случайно дошли гости. Наричат ги „кукулници“, допълва Мартинов.

Друга интересна традиция в региона, за която местни хора разказват, е тази, че на овчарите не се дава червено яйце на Великден. Това се прави с цел да не ослепеят животните им. На свинарите пък се дават специални хлебчета („колачета“) за здраве, които се водят като вид курбан за прасетата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *